De afgelopen drie jaar hebben wij, in samenwerking met de gemeente Almere en een aantal basisscholen een traject ontwikkeld, waarmee we leerlingen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar leren kennismaken met muziekmaken en het bespelen van een instrument. Doel van het traject is om de leerlingen, in de vertrouwde omgeving van de school, onder professionele begeleiding en in een rustig tempo de eerste beginselen van de muziek eigen te maken. We hopen natuurlijk dat de kinderen door het virus worden besmet en zich bij onze vereniging verder gaan bekwamen.

De opzet van het project is in grote lijnen als volgt:

Gedurende een tiental weken krijgen de leerlingen op school een kennismakingscursus. De cursus is gratis en  wordt namens onze vereniging verzorgd door professionele muziekdocenten. Doelgroep zijn kinderen die zich vrijwillig hebben aangemeld en dus openstaan voor de uitdaging. Er wordt lesgegeven op klarinet, trompet, cajon en melodisch slagwerk, waarbij de instrumenten door de vereniging in bruikleen worden gegeven. Tijdens deze tien weken worden de kinderen voorbereid op een echt concert samen met ons Opleidingsorkest. Het is daarom ook belangrijk dat de kinderen rond week 9 en 10 op de dinsdag naar de repetitie van het Opleidingsorkest komen om te wennen aan de sfeer en het programma van het concert. Als afsluiting kunnen de kinderen tijdens het concert hun nieuwe vaardigheden laten horen en zien aan ouders, broers en zussen en opa's en oma's.

Tien weken is vanzelfsprekend te kort om een instrument goed te leren bespelen. Daarom bieden we een vervolgcursuscursus op trompet en klarinet, voor kinderen die de smaak te pakken hebben gekregen. In 20 lessen, tot de zomervakantie, kunnen de kinderen zich verder bekwamen op het instrument. Deze lessen worden in klein groepsverband gegeven op onze repetitielocatie in buurtcentrum De Draaikolk. Ook voor deze vervolglessen stelt de vereniging de instrumenten ter beschikking, maar voor deze vervolglessen vragen wij een bijdrage van €100. Na deze periode kan goed bepaald worden of het kind aanleg heeft voor en, zeker zo belangrijk, plezier beleefd aan het bespelen van het instrument. De volgende stap daarna is dat het kind mee gaat spelen in ons Opleidingsorkest.

Tot dus ver hebben we al ruim 250 kinderen een kennismaking kunnen geven en is ruim 10% enthousiast doorgegaan, een percentage waar wij tevreden mee kunnen zijn. Dit najaar wordt de cursus verzorgt op de KBS 't Zonnewiel. Hier vind u beelden hoe de overige kinderen van de school worden betrokken bij onze leerlingen.